De laatste maand van 2020 is aangebroken en waar heel de wereld dan gaat reflecteren, probeer ik vooral naar volgend jaar te kijken! Heb je ook zo het gevoel dat je dit jaar precies niks hebt meegemaakt, maar dat het toch voorbij gevlogen is? Volgens mijn brüder komt dat doordat we weinig reizen door de tijd en de ruimte… Het gebrek aan nieuwe prikkels, betekent in elk geval weinig nieuwe herinneringen en dat betekent dat we het afgelopen jaar ervaren alsof het gevlogen is. Om te voorkomen dat je over een jaar hetzelfde gevoel hebt, ga ik je in deze laatste maand van het bijzondere 2020 proberen te inspireren! Ben jij nog op zoek naar een goed voornemen? Begin een foto-project!
Breinproof achtergrond
Met het starten van een foto-project daag jij je brein uit om actief aan de slag te gaan met het maken van herinneringen. Even een stukje breinproof achtergrond: om je überhaupt iets te kunnen herinneren heb je een berg aan actieve neuronen nodig en de hippocampus die al die patronen voor je opslaat. De hippocampus kun je zien als de regisseur van je herinneringen en ligt diep in je brein in wat we de slaapkwab noemen.
Het zeepaardje van de hippocampus
De hippocampus is betrokken bij de opslag van feiten en gebeurtenissen, dit heet het expliciete geheugen. Als het belangrijk genoeg is om te onthouden dan wordt de herinnering vervolgens naar de cortex getransporteerd. De cortex is de buitenste laag van je brein en is dus betrokken bij langetermijngeheugen. Maar we verwerken de hele dag prikkels en die belanden lang niet allemaal in die cortex. Hoe kan dat?
Niet interessant? Weg ermee!
Nou vrij simpel! Sommige dingen zijn niet interessant genoeg. Ik sta elke dag op, ik eet (bijna) elke dag hetzelfde als ontbijt en ik gebruik al jaren dezelfde tandpasta. Dat zijn dingen die ik me kan herinneren, want door alle herhaling zijn ze belangrijk genoeg geworden om als feitje over mijzelf opgeslagen te worden in mijn langetermijngeheugen. Maarrr ik kan me niet specifiek herinneren hoe de routine opstaan – ontbijten – tandenpoetsen er de afgelopen 366 dagen uit heeft gezien. Dat is niet interessant genoeg en wordt dus niet voor langere tijd onthouden!
PRIKKELS!!
Wat onthoud je dan wel? Nou dat is een beetje complex. Nieuwe ervaringen sla je vaak op, want die kennis kun je misschien later nog eens hergebruiken. Maar je geheugen is veel meer dan een verzameling nieuwe ervaringen! Over het algemeen geldt dat hoe meer emotie en zintuigen er betrokken zijn bij de prikkel, hoe groter de kans dat je het zult onthouden (en ja dit is een episch versimpelde, kort door de bocht uitleg maar het gaat me nu even niet om hoe het precies werkt).
Laat je neuronen vuren
Hoe meer zintuigen je gebruikt, hoe meer neuronen geactiveerd worden en hoe meer kans dat het blijft plakken. Dusss hoe kun je dat geheugen helpen? Door meer neuronen te activeren! En ik doe dat al jaren door fotografie in te zetten. Het is leuk om af en toe te bekijken wat je allemaal hebt gedaan en gezien en het helpt je om meer te onthouden van je leven. Los daarvan betekent het dat je elke dag aan het oefenen bent en dús jezelf ontwikkelt als beeldmaker.
Nog op zoek naar een goed voornemen? Begin een foto-project!
Als je me al sinds de oertijd volgt, dan weet je dat ik elk jaar een 365 dagen project doe: ik verzamel al vijf jaar elke dag een foto. Van één jaar heb ik een set fotoboekjes gemaakt en de rest is een digitale verzameling op datum. Ooit deelde ik al die foto’s op @lensproducties, maar tegenwoordig bewaar ik ze vooral voor mezelf als een soort visueel dagboek. Maar dat is écht niet het enige foto-project dat ik heb gedaan! Ik heb een doka cursus gedaan, ik werk dus aan elke dag een foto, ik ben bezig met een boek met de leukste foto’s van mijn eerste kwarteeuw op aarde, dit jaar ben ik begonnen met prints verkopen, ik heb mijn kennis over fotografie gebundeld tot een boek en ik heb natuurlijk project Instagram! Genoeg opties dus 🙂
Inspireren en goed beginnen
In de komende blogs ga ik je een aantal ideeën geven voor een foto-project en je handvatten geven om ermee te starten. Als je nog ideetjes hebt of vragen, stuur dan even een berichtje, reageer onder deze post of doe hip een DM op Instagram insturen. Zoek je dus nog een goed voornemen? Begin een foto-project!
Wil je ondertussen meer blogs lezen? Dat kan hier! In het specifiek iets leren over fotografie dan kun je beginnen met dit blog of deze.