“Ik wil een zo creatief mogelijk leven leven, waarin ik mag zien, ontdekken en leren. Om vervolgens die verhalen te delen met anderen en hen zo ook weer te inspireren tot een verhaal voor de toekomst.”

Confetti met een hersenmodel en de tekst breinproof content

 breinproof blog nummero uno! 🙂

Welkom bij de eerste breinproof blog! Het idee lag er wel al een poosje, maar na mijn laatste vragenrondje heb ik besloten dit eerder in te zetten dan het plan was. Jullie gaven namelijk massaal aan dat je meer wilt leren over het concept van breinproof content en dus ook meer informatie over het menselijke brein wilt zien op mijn kanaal! U roept, wij draaien en dus is dit de eerste breinproof blog van hopelijk velen 🙂 In deze eerste ga ik je de verschillende hersendelen laten zien, leg ik wat uit over de functies en geef ik je ten slotte wat tips om in deze pandemie een beetje beter voor je brein te zorgen. OKEEJLETSGO!!

hoeveel breinen heb jij?

Wist je dat het menselijk brein eigenlijk uit drie kleinere onderdelen bestaat? Als je sorteert op oud naar nieuw dan hebben wij mensen drie verschillende breinen:
1. Het reptielenbrein
2. Het zoogdierenbrein
3. Het menselijk brein

Alle drie leveren een unieke bijdrage aan jouw kansen om te overleven en ook hebben alle drie een unieke invloed op je gedrag. Ze werken elke dag, zeven dagen per week samen om jou in leven te houden maar ook om emoties te voelen en om rationele beslissingen te nemen. Ze zijn alledrie belangrijk, maar heel verschillend! We beginnen bij het oudste onderdeel van ons brein: het reptielenbrein.

 

OVERLEVEN met het reptielenbrein

Het reptielenbrein is het oudste onderdeel van onze hersenen en houdt zich maar met één ding bezig: OVERLEVEN! Dit stukje brein heeft controle over vitale lichaamsfuncties zoals je ademhaling en hartslag, maar het is ook in charge of bijvoorbeeld je voeding. Dit oeroude hersendeel kan niet denken of redeneren, het reageert op de automatische piloot en is dus onderdeel van het menselijk oerinstinct…

Ben jij een impulskoper? Grote kans dat jouw reptielenbrein hard zijn best doet, want hé die nieuwe schoenen en dat leuke vaasje zijn essentieel om te overleven toch? Begrijpen hoe je brein werkt, helpt je er beter mee samen te werken, en zeker ook voor de ondernemers onder ons, is het verstandig om iets te leren over de werking van ons brein. Het reptielenbrein is dus van belang voor onze dagelijkse survival!

Het is ook een hersendeel dat niet alleen in mensen breinen aanwezig is. Het is de basis van elk brein en is dus oersterk en onmisbaar. Het is ook verantwoordelijk voor een heel groot deel van ons gedrag, omdat dit het gedeelte is dat nooit uitgaat. Op basis van prikkels (zoals bijvoorbeeld geluid)  bepaalt het reptielenbrein of deze situatie pijn oplevert of je plezier doet. Eigenlijk is dat heeeeeel kort door de bocht de taak van die deel van het brein.

Belangrijk dus om niet alleen op je reptielenbrein te vertrouwen. Ja tenzij je NU iemand wilt triggeren tot het doen van een impulsaankoop. Je ziet genoeg marketing trucjes in bijvoorbeeld supermarkten waar ze werken met hele simpele prikkels (licht, geluid, geuren) om jouw reptielenbrein te prikkelen en te laten besluiten ik heb deze rol wc-papier die dik vet in de bonus is NU nodig. En dat je dan thuiskomt en ziet dat er nog een voorraad staat, was je even vergeten. Dankjewel reptielenbrein! Gelukkig zijn er nog twee delen van ons brein die zich met de gang van zaken bemoeien: het zoogdierenbrein en ons menselijk brein.

Flatlay foto van een hersenmodel met daarin aangegeven het reptielenbrein

Het zoogdierenbrein of ook wel drama-queen

Maar er is meer, want na het reptielenbrein ontwikkelde ons brein verder en ontstond het zogenaamde zoogdierenbrein. Dit brein-deel is een heuse drama-queen! Het houdt zich bezig met alles wat met emoties te maken heeft. De impulsen uit het reptielenbrein komen hier aan en worden verwerkt tot lichamelijke reacties.

Verder kan het iets verder dan het nu, maar is dit nog steeds allemaal gedrag voor de korte termijn. Het zoogdierenbrein is verantwoordelijk voor zaken als emoties, sociaal gedrag en wat ons motiveert. Op het moment dat we gestresst of vermoeid zijn dan krijg dit hersendeel de overhand en dan kun je heel emotioneel reageren.

Ook dit hersendeel opereert nog deels op onbewust niveau en kan je met content prikkelen. Ik heb een gratis overzicht van de werking van kleurpsychologie gemaakt, daarin kun je opzoeken welke emoties door kleur opgeroepen kunnen worden. Gebruik jij in je communicatie veel geel dan trigger je gevoelens van vrolijkheid bij je kijker/lezer en word jij ook sneller met vrolijk geassocieerd. Benieuwd naar wat jouw huisstijl kleuren voor jouw bedrijf doen? Download het gratis overzicht kleurpsychologie!

Flatlay foto van een hersenmodel met daarin aangegeven het reptielenbrein en het zoogdierenbrein

het bewuste, menselijke brein

En tot slot komen we vooraan in het brein uit, bij dat onderdeel dat ons onderscheidt van andere dieren: het menselijke brein. Dit onderdeel noemen we ook wel de neocortex wat staat voor neo = nieuw en cortex = schors. Het is de buitenste laag van ons brein en het is verantwoordelijk voor alle complexe taken als denken, redeneren en taal.

Een me-ga bijzonder hersendeel dus, want in vergelijking met andere zoogdieren is onze neocortex de grootste. Daardoor zijn wij als enige in staat tot bijvoorbeeld analytisch denken maar ook na kunnen denken over het verleden én de toekomst. Veel andere dieren denken alleen in het nu. Doordat wij denken in verleden, heden en toekomst kunnen wij als enige plannen.

Of nja we hebben de cognitieve vermogens om te kunnen plannen, ik ken een aantal mensen die weliswaar een neocortex hebben maar wiens planningsvermogen nog te wensen overlaat 😉 Nee zonder dollen, wij kunnen als enige nadenken over wat er nog gaat gebeuren. En dus zijn wij hele complexe wezens geworden. Een voordeel, maar ook een nadeel want potentiële klanten zonder neocortex zouden veel gemakkelijker te overtuigen zijn!

Wat je vooral moet onthouden is dat mensen ongeveer 7 keer iets moeten zien voordat het echt tot hun bewustzijn doordringt en ze er iets van onthouden. Dat betekent dus dat je regelmatig moet praten over wie jij bent en wat je doet, in de hoop dat er ergens een keer iets blijft plakken. Verder kunnen we met dank aan ons menselijk brein impulsen weerstaan. Doe jij een goede aanbieding ook dan is het aan te raden die een paar keer te delen, want misschien dat je daarmee iemands zoogdierenbrein of zelfs reptielenbrein kunt prikkelen.

We kennen allemaal de lanceringsacties waarbij een bonus geldt voor de eerste 10 inschrijvingen, of gedurende de eerste week na de lancering. Vaak komt er ook een emotioneel aspect bij kijken en gieten we het in een behoefte die jij als potentiële klant hebt (of in elk geval herkend). En al die ondernemers zijn (bewust of onbewust) bezig om je neocortex te overtuigen dat de aanschaf broodnodig is.

Flatlay foto van een hersenmodel met daarin aangegeven het reptielenbrein, het zoogdierenbrein en het menselijk brein

Breinproof ondernemen

Als je aan de slag wilt met het breinproof maken van je bedrijf dan is het belangrijk om te onthouden dat er drie onderdelen van je brein zijn en dat die met én tegen elkaar werken. Als jij doodmoe bent, ga je van bewuste doordachte beslissingen snel over op de impulsieve, emotionele acties.

Zorg voor je hersenen en zorg vooral dat je jouw menselijke brein fit houdt! Dan kun je de meest creatieve dingen produceren, neem je goede besluiten en ben je simpelweg op je best. Hulp nodig? Boek een gratis inspiratiesessie of check mijn breinproof coaching. Ik help je heel graag beter samenwerken met jouw unieke hersenpan 🙂

Spreek je snel!