“Ik wil een zo creatief mogelijk leven leven, waarin ik zoveel mogelijk van de wereld zie, ontdek en leer. Om vervolgens die ervaringen met anderen te delen en hen te inspireren!”

Het is zomer! Voor veel mensen tijd om te ontspannen en/of een leuke fotoshoot te boeken. Dat betekent dat ik afgelopen weken na een lange, rustige periode weer met mijn camera op pad was. Het was super zonnig en ik kreeg van klanten de “we hebben wel geluk met het weer he”… En in deze post ga ik je uitleggen waarom de zon niet mijn beste vriend is en waarom ik veel liever fotografeer op dagen waarop het grijzig bewolkt is!

Ja dit klinkt natuurlijk heel tegenstrijdig, maar als fotograaf hou ik meer van de wolken dan van de zon. Ik zal je zo uitleggen hoe en wat en waarom, maar ik wil eerst nog even kwijt dat het een grappige discussie opleverde op Instagram. Als je fotograafje bent zonder lampen, reflectieschermen en andere manieren om het licht te controleren dan is de zon soms een vijand. Heb je die spullen wel tot je beschikking ja dat is andere koek, dan kun je de boel gewoon naar je hand zetten. Ik heb echter (nog) geen reflectiescherm (inmiddels wel besteld) en dus had ik het soms wel even moeilijk!

Licht intensiteit

Het klinkt zo fijn: je wordt wakker op de dag van de fotosessie, je kijkt naar buiten en jahoor het zonnetje straalt hoog aan de hemel. Toch word ik liever wakker met grijze wolken. Dat heeft te maken met de intensiteit van het licht. De zon is de meest felle lamp die de natuur ons biedt en hoeveel ik ook van de zon houd, volle bak zon betekent dat je enorm op moet passen met een camera!

Als ik mensen moet fotograferen dan heb je eerst al het probleem dat ik die mensen beter niet vol tegen de zon in kan laten kijken. Je hersenen zien dan namelijk veeeeeeel te veel licht binnenkomen en gaan voor dat felle licht compenseren door jawel je ogen minder open te doen. Gevolg: foto’s met knijpoogjes of nog mooier dichte ogen. Dat werkt dus niet. Omgekeerd kan ik ook mijn camera niet vol tegen de zon in laten “kijken”. Of nja het kan wel, maar je krijgt dan sneller zwarte silhouetten in plaats van mensen met een gezicht en je hebt ook te maken met lensflares en vlekjes in je foto. Het is een kwestie van smaak natuurlijk, maar ik ben er niet per se fan van. Zeker niet als je een serieuze fotosessie hebt, dan zit je niet op die artistieke plaatjes te wachten toch?

Fotograferen met tegenlicht en lensflares

Harde schaduwen

Ik fotografeer op super zonnige dagen het liefst met de zon aan de semi-zijkant. Op die manier hoeven mijn modelletjes niet vol tegen de zon in te kijken en mijn grote vriend de camera ook niet. Het scheelt een hoop (half-)dichte oogjes, maar dat is niet de enige reden! Op zomerse, zonnige dagen heb je al heel snel keiharde schaduwen. Dat komt doordat de zon hoog in de lucht staat. Het gevolg is dat er enorm verschil zit tussen licht en donker. Daardoor vallen schaduw delen snel zwart uit en dan kun je nog maar weinig details in die donkere delen van je foto zien.

We noemen dit in de wereld van beeldmakers een harde schaduw. Het ziet er ongeveer zo uit:

Fotograferen met volle zon in het gezicht van het model

Niet zo mooi dus, of nja wederom dit is een kwestie van smaak he. Maar ik vind het persoonlijk niet echt fijn om naar een gezicht vol zwarte schaduw te kijken. Er zijn zeker situaties waarin het vet kan werken (in zwart wit bijvoorbeeld), maar over het algemeen is iets minder hard fijner om naar te kijken. Mensen vinden zelf ook meestal foto’s met heftige schaduwen minder mooi dan de iets zachtere versie. Ik heb bijvoorbeeld best wel regelmatig wallen, volle bak zon op mijn bakkes betekent zwarte gaten onder mijn ogen en nee dat is niet hoe ik mezelf graag zie!

Het is dus beter om op zoek te gaan naar zachter licht. Dat kun je op een heleboel verschillende manieren bereiken. Je kunt de schaduw opzoeken op zo’n extreem zonnige dag, want zelfs in de schaduw heb je meer dan genoeg licht om een mooie foto te maken. Onder een boom of een afdakje heb je bijvoorbeeld al beter licht. Ik demonstreer weer even:

Fotograferen in de schaduw op een zonnige dag

Attributen!

Tot slot kun je natuurlijk ook hulpstukken inzetten! Sommige mensen flitsen bij te felle zon, op die manier kun je heftige schaduwen als het ware “invullen” met kunstlicht wat van voren komt. Daarnaast kun je ook reflectieschermen aanschaffen en die het licht op de donkere schaduwen laten weerkaatsen om zo die schaduw subtieler te maken (die ga ik komend weekend denk ik maar eens aanschaffen).

Artistieke plaatjes

En natuurlijk kun je het felle licht en de harde contrasten ook heel artistiek gebruiken in je foto’s, maar omdat mijn stijl als fotograaf een rustige stijl met “zachte” schaduwen is, ben ik persoonlijk groter fan van fotograferen met een beetje wolken. Die wolken werken als een softbox en zorgen voor een andere vibe, eentje die simpelweg beter bij mij past! Heb jij nou een vette foto met heel veel contrast gemaakt? Of een plaatje dat juist wel wat meer zon had kunnen gebruiken? Deel hem vooral! Ik ben heel benieuwd naar wat jij met dit zonnige weer maakt!

Sharing is Caring 🙂

Delen kan via @lensproducties op facebook of instagram! Ook als je nog vragen en/of opmerkingen hebt kun je me bijna altijd bereiken. Meer blogposts vind je hier en specifiek over fotografie kun je Betere foto’s maak je zo of de blog met tips voor smartphone fotografie lezen.