“Ik wil een zo creatief mogelijk leven leven, waarin ik mag zien, ontdekken en leren. Om vervolgens mijn ervaringen te delen met anderen en hen zo ook weer te inspireren!”

De dag die je wist dat zou komen was afgelopen weekend eindelijk daar! Na maanden denken, schrijven, fotograferen, vormgeven, herschrijven en de technische achterkant regelen was het moment daar: hét Cursus (werk)boek Basisfotografie is afgelopen zaterdag gelanceerd… Ondertussen hebben ook al meerdere mensen mijn boek aangeschaft, bizar en SUPERVET! In deze blogpost deel ik iets meer over het proces, maar ook over de inhoud! Ennuh het boek kun je dus gewoon aanschaffen via de pagina over de cursus basisfotografie!

Toen ik in september 2019 begon met ondernemen, riep ik al wel dat ik ook heel graag anderen meer zou willen leren over fotografie mjaaaa… Ik dacht eerst dat ik vooral gewoon maar “cursussen” in de buitenlucht moest gaan organiseren en heb daar wel ook meteen een opzetje voor gemaakt, maar tijd om dat uit te werken was er eigenlijk niet.

Lang leve tante corona

Tot maart 2020, met de aankondiging van de landelijke lockdown komt LENS Producties in één persco tot zo goed als stilstand. Mijn opdrachten werden gecanceld en niemand had een idee wanneer de boel wel weer aan zou gaan trekken… Ik schrok daar wel van! Mijn baby bedrijfje was nog niet eens echt opgestart toen ik plotsklaps fulltime thuiszat. De eerste week was dat wel lekker rustig, even een beetje bijkomen van toch wel hectische maanden met een bedrijf en een nieuwe baan! Mja na een week puzzelen en Netflix kijken was ik toe aan iets DOEN.

Hyper creatief

Ik weet niet hoe goed je mijn brein kent, maar als mijn brein op tilt slaat dan produceert het zo’n vijf business ideeën per dag. Zo ook in het begin van de lockdown, ik wilde iets met plannen en organiseren doen, er moest een website komen, ik wilde ook een werkende webshop beginnen én ik bedacht dat ik e-books zou gaan maken. Project één was de website en toen die in april 2020 de wereld in ging, vond ik het tijd voor mijn eerste boek…

En nu…

Mja hoe pak je dat in hemelsnaam aan? Waar moet je beginnen? Wat mag je absoluut niet vergeten in het proces? Ik had zoveel vragen… Uiteindelijk besloot ik te beginnen met het begin: een idee. En zo simpel als het klinkt, zo lastig bleek het in de praktijk om een duidelijk afgebakend onderwerp te kiezen. Ik heb genoeg inspiratie voor wel tien verschillende boeken! Toch had ik ook wel het gevoel dat ik het beste maar met stap één kon beginnen: een boek over de basis achter fotografie. De geboorte van het Handboek Basisfotografie 🙂

Breinproooof

Ik kalkte een notitieboekje vol met een doel, want weet je er zijn meer dan genoeg boeken over fotografie geschreven. Hoe zou ik iets nieuws en unieks kunnen maken? Nou door het compleet te maken, in dit ene boek vind je ALLES wat je als (beginnend) fotograaf wilt weten. Daarnaast zit het unieke LENS Producties breinproof sausje er doorheen geweven en leer je gaandeweg dus ook over het menselijk brein. En het werkt, want ondertussen kan ik al bijna niet meer op twee handen tellen hoeveel boeken er ondertussen verkocht zijn!

Leren vormgeven

Met het doel helder ben ik gaan typen. Eerst in Word en toen daar de tekst 90% goed was, ben ik het boek gaan vormgeven en herschrijven met Adobe InDesign! Een eerste keertje kassa vijf haha maar dat maakte het juist zo’n mega leerproces. Los van het schrijven van een samenhangend boek, heb ik ook voor het eerst een boek vorm gegeven. Want waarom zou je iets uitbesteden als je het ook zelf kunt leren 😉

Het vormgeven vond ik overigens awesome, oprecht één van de leukste dingen ooit! Ik heb de inspiratie uit mijn huisstijl getoverd en daarom is het herkenbaar als mijn werk. Maar los van hoe het eruitziet, ben ik ook echt heel trots op de inhoud. Alle foto’s en afbeeldingen heb ik zelf gemaakt. De tekst komt van mijn hand. De vormgeving heb ik zelf gedaan. Het is echt een soort masterpiece van alles wat ik de afgelopen maanden heb mogen leren 🙂

Controle momentje

Nadat ik zelf vond dat het 70% af was, heb ik twee lieve vrijwilligers het boek toegestuurd en zij hebben het helemaal van voor naar achteren door geploeterd en voorzien van (taalkundig) commentaar. Het was leuk om te lezen dat zij onafhankelijk van elkaar eigenlijk precies dezelfde zaken extreem tof vonden! Ik zette een deadline op 17 oktober en deelde die met onder andere IEDEREEN op Instagram. Met die sociale druk maakte ik het af, bouwde ik een landingspagina, een werkende webshop en een nieuwsbrief (dat laatste stukje had ik weer vakkundig ondergeschat).

Als warme broodjes

En toennn was het moment daar! Mijn Cursus (werk)boek Basisfotografie ging de wereld in, het lanceringsweekend was chaos. Haha het was mijn eerste lancering, misschien dat dat eraan bijgedragen heeft maar lang niet alles ging goed en dat was best wel stressvol. Toch is het uiteindelijk allemaal gelukt en kun je nu daadwerkelijk mijn boek aanschaffen via de webshop 🙂 En dat is ook zeker al meermaals gebeurd, superleuk en mega dank daarvoor! Vanaf nu kun je dus zelfstandig aan de slag met jezelf als beeldmaker ontwikkelen en ga ik in lockdown 2.0 aan de slag met het volgende boekenproject… Waar dat boek precies over gaat, hou ik nog even voor me maar het wordt AWESOME! Heel erg bedankt voor jullie eindeloze support, een nieuwe update volgt snel…

Ondertussen kun je dus mijn boek bestellen, je vindt op deze landingspagina alles wat je weten wilt. Of je kunt eerst beginnen met één van mijn blogs om te ontdekken of mijn schrijfstijl bij je past en alvast wat over fotografie te leren! Binnenkort lanceer ik ook mijn eigen community genaamd FreeLENSers, maar via deze link kun je alvast een onderdeel worden van deze gezellige Facebook groep voor nog meer tips, tricks en uitdagingen!