“Ik wil een zo creatief mogelijk leven leven, waarin ik mag zien, ontdekken en leren. Om vervolgens mijn ervaringen te delen met anderen en hen zo ook weer te inspireren!”

Ik ben nu 8 maanden zzp-er, jonge ondernemer, parttime eigen baas. In die korte periode heb ik ontzettend veel geleerd. Zo weet ik nu (semi) hoe belastingaangifte werkt, heb ik een website gebouwd en een arsenaal aan vaktermen en jargon geleerd. Over dat laatste ga ik het hier hebben: wat is het jargon van een ondernemer? Wat zijn dé termen en wat betekenen ze nou eigenlijk?

Zzp-er vs freelancer

Wist je dat een zzp-er hetzelfde is als een freelancer? Voor ik begon met ondernemen, dacht ik oprecht dat dit verschillende takken van sport waren. Is niet zo. De KVK en de Belastingdienst hanteren zzp-er/freelancer als één rechtsvorm  met dezelfde rechten en plichten. Weer wat geleerd! Waarom zijn die verschillende namen er dan? Nou dat heeft te maken met de verschillende sectoren waarin eenmanszaken bestaan. Persoonlijke voorkeur speelt daar een grote rol in. Creatievelingen noemen zich met grote regelmaat freelancer, terwijl zakelijke zzp-ers liever de term zelfstandig professional gebruiken. Een kwestie van smaak dus! Al die termen komen neer op exact hetzelfde: je hebt een eigen bedrijf, bent daarvoor dus niet in loondienst en je werkt alleen zonder andere werknemers aan je bedrijf. Check!

Administratietools

Dit is persoonlijk mijn grootste ontdekking. Sowieso het hele systeem van boekhouden, administratie bijhouden en aangifte doen was compleet nieuw. Wiskunde is nooit m’n goeiste vak geweest. Ik ben redelijk sterk in de verhalende sommen van wiskunde A, maar de verhalen van de Belastingdienst… “Een plaat is goud waard” dat zei mijn wiskunde leraar altijd. Ik teken dus regelmatig als ik weer eens niet begrijp wat ik aan het doen ben en dat helpt. Betere tip is zoek iemand die je er bij ondersteunt en verstand van zaken heeft. Als het niet je ding is, is het niet je ding. Zoek hulp, ben ik mee bezig en dus check!

Inkomstenbelasting en omzetbelasting

Dan denk je oké ik begin de Belastingdienst ietwat te begrijpen, maar dan komt er zo’n enge blauwe envelop met het bericht dat je weet ik veel wat voor belastingaangifte moet doen… Omdat ik naast mijn bedrijf nog parttime in loondienst ben, was ik finaal in de war. Ik doe toch elk kwartaal aangifte die gaat over BTW? Wat is inkomstenbelasting nu weer? Blijkt ook minder ingewikkeld dan ik dacht! BTW-aangifte heeft te maken met de omzetbelasting, dit zijn die aangiftes die je elk kwartaal moet doen. Terwijl inkomstenbelasting die aangifte is, die je jaarlijks voor 1 mei moet insturen. Voor mij was dat dit jaar een beetje ingewikkeld, want ik ben een startende ondernemer met een parttime baan in loondienst. Dus wederom: hulp gezocht, check!

#ambitieuzemeisjes

Dan een paar simpelere termen die ik 8 maanden geleden niet kende. M’n grappigste ontdekking daarin is de term ambitieuze meisjes. Het is een netwerk van jong vrouwelijk (business) talent. Maar het is ook op de sociale media een ontzettend populaire hashtag geworden. Een tip voor startende vrouwen onder ons: gebruik die hashtag. Ik heb op die manier echt al een hoop inspirerende, leuke chicks gevonden met wie ik regelmatig spar! Het is verder een platform dat strijd voor emancipatie en gelijkheid op de werkvloer. Super interessant om eens in rond te neuzen! Check!

Flatlay, mock-up en personal branding

Ja serieus jongens ik had geen  wat dit in godsnaam voor codewoorden waren. Inmiddels weet ik dat wel. Een flatlay is een foto van casual neergelegde spullen, die recht van boven gemaakt is. Ik maakte al vet lang zulke plaatjes, maar weet nu de officiële term. Lekker bezig lien! Dan het fenomeen mock-up. Dit is een model van een product of een ontwerp. Razend populair zijn de plaatjes waarin iemand een e-book op een ipad gephotoshopt heeft. Of van die website screenshots die op een perfecte laptop te zien zijn. Dat type foto! Tot slot het idee personal branding in foto’s: dit zijn plaatjes die (de term impliceert het al) reclame maken voor jouw bedrijf. Ik dacht dat dit dan alles met een logo was, maar het is zó veel meer! Je moet tegenwoordig van jou en merk maken en dat betekent dat ook foto’s van jou en je werk tot personal branding horen. Ik vind dit een hele leuke, interessante marketing techniek. Er komt ook zeker nog een blog over alleen deze term, want ik vind het leuk om te vertellen over mijn eigen persoonlijke branding! Mocht je daar zelf nog goede foto’s voor kunnen gebruiken, dan moet je zeker even mijn aanbod checken!

60-urige werkweek

Dit is het laatste wat ik nu aan wil stippen (misschien moet ik deze terminologie overzichtjes met enige regelmaat terug laten komen). Voordat ik begon met ondernemen, besloot ik dat ik voorlopig graag de zekerheid van een parttime inkomen wilde hebben. Van een parttime baan kun je overleven en dat biedt iets van vastigheid en zekerheid. Ik ben ook enorm blij met deze combinatie. Zeker nu in covid-19 times 😉 Maar je moet het wel kunnen handelen! Ondernemen en zeker het beginnen van een bedrijf is keihard werken. Dat doe je niet van 9 tot 17. Je moet heel veel tijd en energie steken in zaken die niet direct resultaat op het saldo van je bankrekening opleveren en dat is best lastig. Toch geeft het zó’n kik als iets wel lukt en je betaald krijgt en van dat zelf verdiende geld iets moois kunt kopen! Ik werk meer uren dan ik had verwacht. Dat is de keuze die ik maak! En ja ik ben wellicht een beetje verslaafd, maar ik vind 99% van wat ik doe zo leuk! Van je hobby je werk maken kost dus enorm veel tijd, maar je krijgt er ook zo veel voor terug.

Het jargon van een ondernemer

Ik heb dus een hoop vaktermen en jargon bijgeleerd, maar ik heb nog zoveel meer te ontdekken… Ik ben dan ook benieuwd naar verhalen van anderen. Ben jij net als ik ondernemer en heb je interessante termen geleerd de afgelopen periode? Laat dan hieronder een reactie achter, dat vind ik leuk.  Stay tuned ook voor nieuwe blogs over dingen die ik geleerd heb, maar in de tussentijd kun je hier mijn andere blog-posts lezen.