“Ik wil een zo creatief mogelijk leven leven, waarin ik mag zien, ontdekken en leren. Om vervolgens mijn ervaringen te delen met anderen en hen zo ook weer te inspireren!”

“Productieve mensen zijn niet creatief en creatieve mensen zijn niet productief.” Dit is een uitspraak die ik voorbij hoorde komen in een podcast en die iets met mij heeft gedaan. Ik beschouw mezelf namelijk regelmatig als én productief én creatief, maar dat kun dus niet. Of toch wel? In deze blog-post leg ik de overeenkomsten en verschillen tussen beide manieren van werken (op mijn manier) uit. Dat is dus zowel creatief ( want een uniek kijkje in mijn keuken) als productief (want zo los de cognitieve dissonantie voor mezelf op). Klaar voor? Daar gaan we!

Maarten Tigchelaar over productief/creatief

Ik luister tegenwoordig dus erg graag naar podcasts. Op de fiets, in de trein, tijdens een wandeling of als ik bezig ben met huishoudelijke klusjes is dit voor mij echt het ideale ding om lekker naar te luisteren. Er zijn echt enorm veel podcasts beschikbaar via verschillende apps over allerlei verschillende onderwerpen. Afhankelijk van of ik echt luister luister of gewoon voor de gezelligheid geluid zoek varieer ik tussen podcasts. Ik luister naar podcasts over: ondernemen, de wetenschap, mensenlevens, de natuur en actualiteiten. En zo hoorde ik dus Maarten Tigchelaar over concentratie en het idee dat je óf productief óf creatief bent, maar niet beiden tegelijk.

Wat ben ik dan?

Dat heeft mij aan het denken gezet, want zeker als zijnde creatieve zzp-er is een groot deel van mijn werk vrij creatief. Ben ik dan per definitie niet productief als ik aan mijn bedrijf werk? Mijn conclusie is nee, maar ik ben wel het meest creatief op momenten dat ik niet zo productief ben. Een klein voorbeeldje. Vorige week had ik bar weinig tijd, alles ging dus op standje pure efficiëntie en als ik dan kijk naar wat ik gedaan en geschreven heb.. Dat is dan toch wel niet zo creatief. Ik produceerde best wel voor de hand liggende gedachten en ook in de uitwerking herken je een productief Lientje.

Creatieve buien vs productieve buien

Oké dus als ik productief ben, dan ben ik niet super creatief. Maar is mijn creatieve bui dan absoluut niet productief? Nee ook niet. Want juist die creatieve uitbarstingen heb ik nodig om verder te komen met mijn bedrijf. Dus dat zou ik dan wel onder de categorie productief willen scharen. Maarrr dingen als het doen van belastingaangifte, het schrijven van Algemene Voorwaarden of het uitwerken van een social media strategie is minder creatief. Op die momenten boek ik echter misschien wel op technisch niveau grootste vooruitgang met mijn bedrijfje.. Dus productiviteit zit misschien creativiteit in de weg, terwijl creativiteit misschien ten koste gaat van de productiviteit.

De balans

Ik denk dus dat ik twee verschillende manieren van werken kan aanwijzen. Aan de ene kant een creatieve flow waarin ik echt hele toffe, nieuwe dingen produceer. Maar ook een productieve modus waarin ik op meer efficiënte, autopiloot stand aan de slag ben. Toch vind ik, en dat komt misschien door mijn vakgebied, dat creativiteit ook productief kan zijn. Ik vind niet dat nieuwe dingen maken, minder nuttig is dan bijvoorbeeld de administratie. Ik heb allebei simpelweg nodig om vooruit te komen. En het statement creatief óf productief vind ik een beetje een negatieve bijsmaak hebben.

Creatief denken is van onschatbare waarde

Hier dus nog even een kleine positieve vibe voor alles wat met maken en creëren te maken heeft! Het zijn van een creatieve denker is wat mij betreft extreem belangrijk. Je moet in nieuwe kronkels kunnen denken om problemen op te lossen, om je werk beter te kunnen doen en om niet te vervallen in een soort hyper-efficiëntie. Zonder creatieve gedachten gaat alles namelijk altijd exact op dezelfde wijze en ik geloof niet dat dat productief is! Altijd hetzelfde doen, zorgt er namelijk niet voor dat je progressie boekt. En dat is in the end wat je wil toch? Je werkt niet om 60 jaar lang exact hetzelfde te doen, ik denk dat vrijwel iedereen zich graag wil ontwikkelen. Dus denk ik dat creativiteit niet zo ondergewaardeerd zou moeten zijn!

Organiseren kun je leren

Conclusie: ik heb allebei deze werkmanieren hard nodig en ik vind dat we het belang van creativiteit absoluut niet moeten onderschatten. Beiden zijn belangrijk voor een nuttige dag! Ik ben me daar nu even extra bewust van en dat maakt dat ik in mijn planningen nu een extra blokje heb toegevoegd. Het tijdvak creativiTIJD, waarin ik mezelf de ruimte geef om nieuwe dingen te doen/bedenken. Op die manier is mijn georganiseerde leven productief én creatief. En misschien niet beiden tegelijkertijd, maar kan mij het schelen. Zonder een van beide kan ik mijn werk niet doen, ik ben productief & creatief en daar word ik vrolijk van! 🙂

Meer lezen over ondernemen? Check de rest van mijn blog-posts!