“Ik wil een zo creatief mogelijk leven leven, waarin ik mag zien, ontdekken en leren. Om vervolgens mijn ervaringen te delen met anderen en hen zo ook weer te inspireren!”

Start before you’re ready! Ik ben een perfectionist in hart en nieren. Niks zo erg als een halfbakken project afleveren en dan mezelf nog drie dagen opvreten omdat ik alleen maar zie wat niet goed is en wat anders had gemoeten. Maar die perfectionist in mij die moet tegenwoordig af en toe wijken voor een meer praktische versie van mezelf. Ik kán namelijk niet alles wat ik doe afronden naar mijn eigen 100% tevredenheidsideaal. Daar is simpelweg geen tijd voor en die onmogelijk hoge lat maakt het alleen maar vermoeiend en stressvol… Niet meer doen dus, maar wat doe ik dan wel? Daar wil ik het vandaag even met je over hebben 🙂

Wijze lessen over beginnen

Ik zou heel graag meer tijd op een dag tot m’n beschikking willen hebben, zodat ik nóg meer per dag kan bereiken en doen. Dat is misschien een beetje een zzp-er trekje, want ik zie veel mede ondernemers werken tot ze een ons wegen. We willen meer in minder tijd en willen ook vooral dat alles perfect lukt. We willen meer dan 24 uur per dag, maar ik heb nieuws voor je: gaat niet gebeuren. Dus eindeloos perfectioneren is een keuze, maar of het de beste is? Ik betwijfel het. Je kunt tot in den treurnis twijfelen en werken aan de perfecte Instagram post of het uitdenken en opzetten van de meest mooie website. Maar ondertussen staat de wereld niet stil…

Lien VS Pietje

Een hypothetisch voorbeeld: stel ik ga een nieuwe cursus ontwikkelen en op het moment dat ik dat besluit heeft ondernemer Pietje ook het plan opgevat om een online cursus te bouwen. Pietje en ik gaan dan allebei vol goede moed aan de slag en ontwikkelen ons een ongeluk. Weekend doen we niet meer aan, want we willen de meest geweldige, toffe, inspirerende fantastische cursus uit onze mouw schudden. We stoppen allebei heel veel tijd in dit nieuwe project en daardoor wordt het elke dag een stukje beter! Uiteindelijk bereiken we allebei het cruciale punt: het is voor zo’n 80% klaar. En mijn instinct is dan “oké het wordt al supermooi, maarrrrr kan nog beter” en vervolgens ontwikkel ik (eindeloos lang) door tot ik zelf voor 100% tevreden ben. Maar Pietje die doet iets anders.

De 80-20 regel

Pietje besluit zijn 80% versie de wereld in te slingeren. Hij staat achter z’n product, maar gaat het op basis van de feedback van zijn doelgroep verder perfectioneren. Terwijl ik dus nog steeds miep over dat ene plaatje wat eigenlijk net niet perfect is, of dat ene stukje tekst waarvan ik vind dat het nóg beter moet kunnen. Snap je al waar ik naartoe wil? Terwijl jij urenlang de puntjes op de i probeert te zetten, is een ondernemer die 80% tevreden was en toen zijn project publiceerde al heel veel stappen verder. Pietje heeft je lachend ingehaald…  Die laatste 20% tot perfectie zijn moeilijk, kosten enorm veel tijd en kunnen ook enorm frustreren omdat helemaal niet bewezen is dat dit de “fouten” in je product zijn.

Was ik maar eerder gewoon begonnen

Dat is dan ook een gedachte die ik regelmatig heb. Niet dat ik Pietje al drie keer voorbij heb zien racen, zo erg is het niet. Maar ik besefte me laatst dat mensen die gewoon maar wat gaan doen over het algemeen verder in de echte wereld gekomen zijn, dan ik so far. Want ik blijf soms zo hangen in het perfecte idee dat ik in the end bar weinig tijd overhoud voor de daadwerkelijke uitvoering ervan en pas na maanden een keer iets met anderen durf te delen. Zo vond ik dat ik pas naar de KVK kon als ik een complete waslijst aan dingen had opgeschreven, uitgedacht en uitgewerkt. Wat een onzin! Achteraf bezien had ik gewoon moeten gaan ondernemen. Ik had gaandeweg het wiel beter uitgevonden dan ik nu op theoretische basis heb gedaan.

Ga het dus gewoon maar doen!

Het stemmetje in mijn hoofd wat zegt “het is nog niet klaar, want het is nog niet perfect” die leg ik nu maar eens wat vaker het zwijgen op. Je ontdekt namelijk niet door eindeloos over bijvoorbeeld een website te lezen, hoe je zelf een website bouwt. Start before you’re ready. Ga het gewoon doen! Deze website is op die manier tot stand gekomen: ik kocht een domeinnaam, ik bekeek wat Youtube filmpjes, ging meerdere keren vol op m’n plaat door m’n giga gebrek aan kennis. Maar ik begon gewoon en het is prima goed gekomen. Zo merk je vanzelf namelijk waar de knelpunten liggen, kun je daar mooi meteen mee aan de slag. Problemen op de route kun je dus denk ik toch beter gaandeweg oplossen, zo verbeter je vanzelf je diensten en kun je tegelijk met Pietje proosten op jullie ongekende succes!

Meer lezen over ondernemen? Check de rest van mijn blog-posts!