“Ik wil een zo creatief mogelijk leven leven, waarin ik mag zien, ontdekken en leren. Om vervolgens mijn ervaringen te delen met anderen en hen zo ook weer te inspireren!”

 

Zoals beloofd en op verzoek een blog over een het doen van een 365 dagen project! Ik heb het al even via Instagram besproken, maar het maken van 365 foto’s is een eitje 😉 De meeste mensen gebruiken december om te reflecteren, ik kijk vooral vooruit. Er is al een blogpost over waarom het een goed idee is om als goed voornemen voor 2021 een foto-project te starten! In dit blog vertel ik je meer over het 365 dagen project en geef ik je tips en handvatten om vooral zelf aan de slag te gaan!!

365 dagen een foto maken? eitje!

Ja écht! Je gelooft het misschien niet, maar als je een beetje mindset kweekt en vooral doet wat je leuk vindt om te doen dan kan iedereen 365 foto’s maken. Check maar eens op je telefoon, hoeveel dagen heb jij niet één foto met je telefoon gemaakt het afgelopen jaar? Ik heb het even voor je gecheckt en ik kom uit op twee. Dusss 365 dagen een foto maken? Dat is een eitje!

tip 1: hou het simpel

Dit is eigenlijk gewoon een wijsheid die je op alle onderdelen van je leven kunt toepassen, maar less is more ook als het gaat om het doen van een foto-project. Je moet het simpel houden! Dus niet jezelf opleggen “ik MOET 365 foto’s maken en dat MOET ik met mijn mooie dure camera doen”, maar zeggen “het zou tof zijn als het me lukt om elke dag een foto met mijn mooie camera te maken, maar anders is een foto met mijn telefoon ook prima”. Want weet je die telefoons van ons die maken over het algemeen geweldige foto’s! Ennn als je nog betere foto’s met die telefoon van je wilt maken, verwijs ik je graag naar mijn blog over smartphone fotografie 🙂

tip 2: heb een systeem

De kans van slagen van je foto-project wordt aanzienlijk groter wanneer je er een systeem voor bouwt! Ik werk bijvoorbeeld met onedrive, aan het einde van de dag, voor ik mijn telefoon op vliegtuigstand zet voor de nacht kies ik mijn foto van de dag en upload ik die naar een mapje in onedrive. Ik ben extreem georganiseerd van mezelf dus ik geef elke foto de datum als naam en zet ze vervolgens per maand bij elkaar, maar andere systemen zijn natuurlijk ook prima! Ik heb gemerkt dat als ik ze niet direct diezelfde dag ergens naartoe “verplaats” dat het dan blijft liggen en ik of na een tijdje denk shit dit gaat fout of dat ik gewoon Sjaak Afhaak en ermee stop. Bedenk dus voor je begint hoe je het aan gaat pakken! Een paar opties ter inspiratie:
1. Upload ze naar één of meerdere mapjes in een cloud systeem
2. Upload ze elke dag naar een speciaal account. Dit heeft oprecht ooit mijn LENS Producties account op Instagram MEGA doen groeien! Elke dag een foto plaatsen, helpt enorm in je bereik en zorgt er dus voor dat je groeit. Ook vinden heel veel mensen het tof om te zien hoe jij en je foto’s je gaandeweg dat jaar ontwikkelen. Een aanrader dus, post ze dan vooral met #365project en #project365 zo word je nog beter gevonden 🙂
3. Upload elke dag een foto naar een foto-boek platform! Dit heb ik ook een jaar gedaan en dat is het enige jaar waar ik daadwerkelijk foto-boekjes van heb gemaakt haha, omdat ze daar al kant en klaar stonden. Het is wel meer moeite, omdat je elke dag moet inloggen en je foto moet uploaden. Maar in the end levert het je meteen een heel leuk boekje op!

Heb een systeem! Door elke dag op een vast moment je foto van de dag te uploaden naar bijvoorbeeld een online cloud systeem, vergroot je de kans van slagen van je foto-project aanzienlijk 🙂

tip 3: vertel het aan anderen

Ons brein gaat heel erg goed op sociale controle. Als jij écht iets graag wilt bereiken, dan kun je dat het beste met anderen delen. Zij houden je dan accountable en zullen direct én indirect invloed hebben op de kans dat je succesvol je foto-project afrond. Je hebt dan namelijk niet alleen jezelf die je teleurstelt als het niet lukt, maar ook de mensen die je hebt verteld wat en hoe. Geldt overigens voor alle goeie voornemens die je kunt hebben! Het is makkelijker vol te houden als er mensen voor je cheerleaden en klaarstaan als je het even niet meer weet. Bij deze meld ik me aan als jouw persoonlijke cheerleader! Tag mij vooral als je gaat starten met 365 dagen een foto maken en laat het weten als het even geen eitje is. Ik heb het al een aantal jaar volgehouden en ik help je heel erg graag! Stuur mij dus vooral een DM op Instagram dan kijk en denk ik even met je mee 🙂

tip 4: wees lief voor jezelf

Ook dit is een tip je eigenlijk voor heel veel onderdelen van je leven in kunt zetten, je moet wel lief voor jezelf blijven. Waarschijnlijk ga je in een dip komen ergens gedurende dit project, het is namelijk niet voor niets een challenge! En ja ik geloof dat 365 dagen foto’s maken een eitje is, maar dat wil niet zeggen dat het zonder weerstand zal gaan. Je zult dagen hebben waarop je inspiratieloos voor je uit zit te staren en je zult dagen hebben waarop je het vergeet. Dat is helemaal okeej goed? Je mag prima op één dag een aantal foto’s maken en die later inzetten op een dag waarop het niet gelukt is. Van mij mag je prima af en toe een cheat-dag hebben, want het gaat om het idee én om de lol! Maak het dus leuk en wees lief voor jezelf als het even lastiger gaat.

Ook ik smokkel nog wel eens en gebruik een foto van een eerder moment op dagen waarop ik geen tijd had of vergeten ben om een foto te maken, het moet namelijk wel leuk blijven!

tip 5: pak gewoon een kant en klare app

Wil je nou echt dat 365 dagen een foto maken een eitje wordt? Overweeg dan eens een app! Ik heb op aanraden een poosje met de app Pic Your Moment gefotografeerd. Die app gaat elke dag “af” en dan als je de app opent, heb je vijf seconden voordat er een foto wordt gemaakt! Het alarm gaat op een willekeurig moment en dus heb ik in een week al een hele diverse set aan foto’s gemaakt. Heel erg leuk! En dat is echt een eitje, gewoon een kiekje met je telefoon schieten en meer hoef je niet te doen. De app bewaart alle plaatjes op volgorde en je kunt er zelfs in de app al direct een fotoboekje van laten maken, hoe praktisch is dat? Toevoeging in 2024: je hebt momenteel ook de populaire BeReal app. Die doet iets vergelijkbaars, maar laat je ook zien wat je vrienden op dat moment uitvoeren!

Mocht je meer van de filmpjes zijn dan kun je de app One Second op je telefoon zetten! Daar upload je elke dag een seconde bewegend beeld in en zo maak je easy peasy lemon squezy een filmpje van je leven!

hou je mij op de hoogte?

Ik kreeg van best veel leukerds berichten dat ze misschien wel gaan starten met 365 dagen een foto maken, mocht je dat gaan doen wil je me dan alsjeblieft op de hoogte houden? Ik zou het super super super tof vinden om jouw project te mogen volgen en ik kijk en denk graag mee als je vastloopt. Weet dus dat ik je graag help! Ik heb veel ervaring met dit specifieke foto-project en geef je met veel plezier nog wat persoonlijke tips! Mocht je nu denken ohhh ik wil mijn foto skillz nog verder ontwikkelen met het doen van een 365 dagen project? Check dan het Handboek Basisfotografie eens, dat lezen zal je ook inspiratie bieden én nog meer handvatten om jezelf als beeldmaker te ontwikkelen! Heel veel succes leukerd, weet me te vinden hé 🙂