“Ik wil een zo creatief mogelijk leven leven, waarin ik mag zien, ontdekken en leren. Om vervolgens mijn ervaringen te delen met anderen en hen zo ook weer te inspireren!”

Vrijwel iedereen heeft tegenwoordig een smartphone met minstens 1 camera erop. Daarmee hebben we met z’n allen eigenlijk altijd een camera tot onze beschikking. Hoe gebruik je die smartphone nou als camera en hoe maak je betere foto’s met je telefoon? In dit blog deel ik 6 praktische tips waarmee je betere foto’s met je smartphone kunt maken!

tip 1: MAAK JE LENS SCHOON

Echt de aller aller allerbelangrijkste tip als je met je telefoon mooiere foto’s wilt maken: maak de lens schoon. Omdat je die telefoon altijd bij je hebt, overal laat slingeren, met je vette vingers vastpakt (en misschien ook wel in je broekzak of tas bewaard) is ie vies. Dat geldt niet alleen voor je telefoon, dikke tip maak dat ding sowieso een keer of 2 per week schoon, maar vooral ook voor de cameralens. Stap 1 naar betere telefoonfoto’s is dus ook simpel: maak je lens/lenzen schoon. Doe dat bij voorkeur met een brillenpoetsdoekje, of eventueel met je shirt. Niet met een papieren zakdoekje, want ook op je telefoon levert dat misschien een kras op. Maak de boel dus schoon en verbaas je over hoe fris de wereld er uitziet 😉

foto gemaakt met een iphone 11

tip 2: check de instellingen van je telefoon

De meeste smartphones hebben een prima camera, maarrr regelmatig staan die telefoons in de medium stand als het gaat om het formaat waarin foto’s worden opgeslagen. Wat prima is, maar niet als je die foto’s ergens anders voor zou willen gebruiken. Zet je instellingen lekker op de hoogste kwaliteit. In het ergste geval moet je dan je telefoon wat vaker legen, maar dat is alleen maar verstandig want foto’s back-uppen is ook iets wat je gewoon ALTIJD moet doen! En liefst ook met grote regelmaat moet doen. Met de hoogste kwaliteit, maak je instant betere foto’s die dan hopelijk ook af te drukken zijn!

foto van de oudegracht in utrecht

foto in utrecht gemaakt met mijn iphone 5s

tip 3: wat is je beste lens?

Aan de voorkant van je telefoon zit zo’n heerlijk lensje waarmee je de mooiste selfies maken kunt. Echter vrijwel alle front cameras zijn van mindere kwaliteit dan die aan de achterkant van je telefoon. Vogel dus uit met welk deel van je telefoon je de beste lens gebruikt en gebruik die zoveel mogelijk! Er bestaat ook nog iets heel tofs voor op je telefoon: losse lensjes! Als je googelt op Smartphone Lens dan vind je meteen wat ik bedoel: allemaal hippe losse lensjes. Met een speciale clip constructie kun je die lenzen op je telefoon monteren en daarmee maak je ook direct andere foto’s. Superleuk om op vakantie gekke groothoekfoto’s te maken of juist de macro-hoek in te duiken! Ik heb echt een super goedkoop setje (ooit bij het Kruidvat gekocht geloof ik) maar daar beleef ik al veel plezier aan. Een aanrader dus!

foto gemaakt met mijn Iphone 7 en een losse groothoeklens

tip 4: stop met flitsen

Stel het is een beetje donker, kun je dan nog een foto maken? JA! Maar liever zonder flits. Flitsen is sowieso iets wat ik persoonlijk niet zo mooi vind, het worden dan al snel van die uitgeblazen foto’s. Wat je wel kunt doen, vooral als je niet alleen bent, is met een lampje bijschijnen. We hebben op die smartphones ook allemaal een zaklamp functie! Laat iemand anders een beetje bijlichten. Dat kan BAM van voren, maar ook van de zijkant. Dat ziet er zóveel beter uit dan wanneer je de automatische flits van je telefoon pakt.

tip 5: zoom met je voeten!

Watte? Ja de beste manier om een onderwerp van dichterbij te fotograferen, is toch echt om er dichter naartoe te lopen! Op je telefoon kun je met je vingers meestal inzoomen, maar dat komt de kwaliteit van je foto echt alles behalve ten goede. Wat er dan gebeurt is digitaal zoomen: er wordt dan als het ware een stukje uit je foto geknipt en dat wordt dan opgeblazen tot een groter formaat. Ik ken vrij weinig telefoons die echt mooi digitaal zoomen. Loop gewoon een klein stukje naar je onderwerp toe, dat scheelt letterlijk een hoop pixels!

tip 6: Gebruik de autofocus niet!

Op mijn spiegelreflex ben ik dus echt enorm fan van de autofocus, maar op mijn telefoon gebruik ik die zelden tot nooit. Als je op je telefoon het scherm aanraakt, dan stelt de camera meestal scherp op het punt wat je aantikt. Op die manier kun je dus zelf bepalen welk onderdeel het meest scherp in beeld gebracht moet worden. Als je je vinger wat langer op het scherm vasthoudt, kun je op de meeste telefoons de focus ook vastzetten. Dat helpt vooral als je iets van heel dichtbij wilt fotograferen. Zet de focus vast dan kun je precies zien hoe dichtbij je een scherpe foto maken kunt!

handmatig scherpgestelde foto van de toren van Lago die Resia

foto in Italië gemaakt met mijn Iphone 7

meer leren over fotograferen?

Tot zo ver deze 6 praktische tips waarmee je betere foto’s met je smartphone kunt maken! Het is en blijft geen fullframe spiegelreflex camera, maar je hebt hem wel (bijna) altijd bij je en dus is het fijn om ook met deze camera overweg te kunnen!

Meer weten over fotografie in het algemeen? Check dan een van mijn andere blogs! Vooral mijn 5 tips voor betere foto’s is dan een aanrader. Verder komt ook de cursus basisfotografie er weer aan! In die training ga je jezelf ontwikkelen als volleerd beeldmaker en kun je na afloop de automatische stand voorgoed gedag zeggen! Voor vragen kun je mij altijd een berichtje sturen, dat kan ook via @lensproducties op Instagram of Facebook!