“Ik wil een zo creatief mogelijk leven leven, waarin ik mag zien, ontdekken en leren. Om vervolgens mijn ervaringen te delen met anderen en hen zo ook weer te inspireren!”

Ik krijg momenteel best veel vragen over fotograferen. Nu we allemaal toch nog steeds zoveel mogelijk thuis moeten werken en niet echt op avontuur mogen, heb je genoeg tijd om je foto-skills te ontwikkelen! Ik deel in deze blog 5 fotografie tips om je daarbij te helpen. Betere foto’s maak je wat mij betreft zo: camera, licht, kleur, compositie, actie!

Tip 1: de camera

Momenteel liggen er hier in huis 3 verschillende spiegelreflex camera’s, een heleboel analoge foto camera’s, maar ook 4 telefoons. Hoewel ik als professioneel fotograaf toch vooral met de Canon 5D fullframe spiegelreflex camera werk, gebruik ik ook mijn telefoon. De beste camera is namelijk de camera die je bij je hebt! Je kunt niet altijd overal je spiegelreflex mee naar toe nemen, maar tegenwoordig heeft iedereen vrijwel altijd zijn/haar telefoon mee. En daar kun je ook zeker prima mee fotograferen! Dusss meenemen en schieten!

Tip 2: licht

Om iets te kunnen fotograferen heb je 2 dingen nodig: een camera en licht. Wat een digitale camera namelijk doet, is het licht vangen en omzetten in digitale codes die vervolgens worden omgezet in een beeld. Om wat voor object of landschap of mens dan ook te kunnen fotograferen, heb je dus goed licht nodig. Je kunt vol tegen het licht in schieten, maar meestal is licht van schuin opzij een stukje mooier. Kijk eens waar je lichtbron vandaan komt en experimenteer met verschillende licht invallen.

Naast dat de richting van het licht van belang is, is ook de intensiteit en de kleur van het licht van belang. Als jij overdag een foto maakt dan is het licht heel anders, dan wanneer je tijdens het golden hour fotografeert. Een leuke tip is het zogenaamde blue hour. Dit is het uur voordat de zon opkomt en het uur nadat de zon onder is gegaan en het is super mooi! Ik weet overigens niet waarom het “het blauwe uur” genoemd wordt, want meestal duurt het maar een kwartiertje… Maar het is het zeker waard om eens in die periode foto’s te maken! Je krijgt er namelijk een hele andere sfeer door.

Tip 3: kleur

En dan nu even een hersen-tip, want wist je dat kleur een belangrijke rol speelt bij emoties? Elke kleur wordt geassocieerd met bepaalde woorden en emoties. Zeker als je foto’s maakt die je bijvoorbeeld zakelijk wilt gebruiken of groots in je woonkamer op wilt hangen dan is het goed om na te denken over wat kleur in ons brein doet! Zo stimuleert blauw gevoelens van vertrouwen en intelligentie, linken we geel aan vrolijk en creatief en past groen bij natuurlijk. Speel eens met verschillende kleuren en ontdek wat dat met het menselijk brein kan doen.

Tip 4: compositie

Iedereen kan z’n camera/telefoon op borsthoogte houden en op de afdruk knop klikken. Daarmee kan technisch gezien iedereen een foto maken! Niet iedereen kan echter fotograferen. Want daar komt een stukje visie en zicht bij kijken. Ook daar kun je van alles over leren, maar compositie is iets waar je gevoel voor moet ontwikkelen. Bekijk de wereld eens vanuit een nieuwe hoek! Ga boven het object hangen of fotografeer het juist eens vanaf de grond. Plaats het object eens ergens anders dan in het midden. Of leg niet het hele ding vast! Op die manier speel je met compositie en kun je al snel een stap in de wereld van de fotografie zetten.

Tip 5: ACTIE!

En als laatste, maar misschien wel meest belangrijke tip: ga aan de slag! Je leert dingen toch vooral door ze te doen. Je kunt eindeloos youtube tutorials bekijken, boeken lezen en het internet afstruinen. Alles staat online en je kunt ontzettend veel theoretische kennis opdoen met dank aan het internet. MAAR je leert fotograferen door met een camera aan de slag te gaan. Door eindeloos te proberen en te prutsen, net zo lang tot je iets uit je hoofd in beeld kunt brengen. Alles wat ik kan en doe, heb ik geleerd door het gewoon te doen, dus dat kun jij ook 🙂

Cursus basisfotografie volgen? Dat kan!

In de basis is dit wat fotograferen is. Simpel toch? Kind kan de was doen, of toch niet. Zoals ik al eerder zei: iedereen kan een foto maken, maar fotograferen is iets anders! Wist je dat ik een cursus basisfotografie geef? En dat ik die binnenkort weer in de buitenlucht wil gaan geven? Als jij meer wilt leren over de knoppen van je camera en de 5 punten die ik hierboven heb beschreven, stuur me dan even een berichtje. Dan vertel ik je meer en houd ik je op de hoogte van de ontwikkelingen!

Wil je nog meer van mijn blog-posts lezen? Kijk dan even hier! Wil je toch foto’s gemaakt door iemand die verstand van haar camera heeft? Bekijk dan eens mijn aanbod of stuur een mailtje!